تحقیقات استفاده از بره موم زنبور عسل بعنوان نگدارنده سالم

 


استفاده از نگهدارنده ها و افزودنیهای شیمیایی و آنتی اکسیدان های سنتتیک در مواد غذایی موجب اثرات زیان آور ی برسلامت انسان میشود لذا در عصر حاضر توجه به تولید محصولات ارگانیک و تقاضا برای مصرف مواد غذایی با ماندگاری بالابا استفاده از نگهدارنده های طبیعی و بی خطر ، بیشتر می شود. دراین بررسی، تحقیقات مرتبط با نقش بره موم زنبورعسل به عنوان نگهدارنده طبیعی در گوشت ،پوره سیب زمینی و آب سیب گردآوری شده است.


واژه امنیت غذایی برای اولین بار در کنفرانس جهانی غذا در سال 1974 مطرح شد چند سال بعد فائو امنیت غذایی را به عنوان دسترسی فیزیكی، اجتماعی و اقتصادی همه افراد، در تمام اوقات، به غذای کافی، ایمن و مغذی که نیازهای روزانه و ترجیحات غذایی را برای یک زندگی سالم و فعال تأمین کند، تعریف کرد.بر اساس آمارهای موجود بیشترین میزان مرگ و میر در سال 2010 به واسطه عوامل خطر مربوط به عوامل تغذیه ای رخ داده است طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت از 10 میلیون مورد ابتلا به سرطان 42 درصد سرطان ها به دلیل رژیم غذایی نامناسب و عفونت ها بروز پیدا کرده است.


- افزودنی ها بنا به دلایل مختلفی در مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند و این دلایل عبارتند از  :
؛؛  افزایش زمان ماندگاری، ایجاد رنگ، ایجاد طعم، بهبود بافت و یا ارزش تغذیه ای ماده غذایی


-براساس تعریف وزارت دارو و غذای امریكا از نگهدارنده های شیمیایی، نگهدارنده شیمیایی عبارت است :
؛؛ هر نوع ماده شیمیایی که وقتی به ماده غذایی افزوده شود سبب افزایش طول عمر ویا به تعویق انداختن زمان فساد آن می گردد.


سالها است که استفاده از بره موم زنبور عسل بعنوان نگهدارنده غذایی مورد توجه محققین دنیا قرارگرفته است. بره موم مخلوطی از صمغ درختان مختلف است که زنبور عسل آنرا از برگ جوانه و تبده درختان جوان میگیرد و سپس زنبور آنرا با موم گرده گل و ترشحات بزاقی آمیخته میكند .

 


 

حداقل 180 نوع ترکیب در بره موم شناخته شده است .اجزائ اصلی در فعالیتهای درمانی بره موم فلاونوئیدها میباشند بره موم شامل 50 تا 70 درصد رزین و 20 درصد موم و 10 درصد روغن و 5 درصد گرده غنی از امینو اسیدها ست و نیز شامل مقدار زیادی از ویتامینها و غنی از بیوفلاونوئیدهاست.

با توجه به وجود 72 هزار و 535 نفر زنبوردار و 6 میلیون و 600 هزار کلنی در کشور این امادگی برای استفاده بهینه از امكانات بالقوه موجود در راستای تهیه بره موم و استفاده از آن بعنوان نگهدارنده طبیعی وجود دارد . از آنجا که درصد مواد موثره بره موم نسبت به محل جغرافیایی جمع اوری نمونه و روش استخراج و نحوه آماده سازی متفاوت است لذا باید نسبت به بررسی خصوصیات اثر بخشی بره موم هر منطقه آزمایشات مربوط به تعیین عوامل موثر ه انجام پذیرد .

در بررسی که انجام پذیرفت مشخص گردید منطقه ای که دارای پوشش گیاهی ... میباشند بره مومی با اثرات ضد میكربی بیشتری داشته اند.یک ماده نگهدارنده خوب باید در شرایط عادی مصرف آن برای مصرف کننده مضر نباشد بعد از مصرف به مواد سمی تجزیه یا تبدیل نشود روش های تولید مناسب باشد به گونه ای که نیاز کمتری به استفاده از نگهدارنده وجودداشته باشد ،براحتی شناسایی و تعیین مقدار شود ،کم هزینه باشد و کیفیت آن پایدار باشد .


مقاله کامل بررسی مهم‌ترین گیاهان مولد بره‌ موم در ایران را از اینجا دانلود کنبد